Вести од Историја

Актуелно

Светите и несветите тајни на древното православие

Светите и несветите тајни на древното православие

Прочитај повеќе

На денешен ден Руската империја ја продала Алјаска на САД

На денешен ден, 30.03.1867 година, САД во вредност од 7,2 милиони тогашни долари (~ 105 милиони $ денешна вредност) ја откупува Алјаска од Руската империја.

Прочитај повеќе

Вака изгледала политичката карта на Европа во 900 година

Вака изгледала политичката карта на Европа пред точно 1118 години во 900-тата година од Нова ера.

Прочитај повеќе

Сè за династијата Романови: Три века на рускиот трон

Од основачот на династијата Романови до последниот руски цар Николај Втори.

Прочитај повеќе

Транссибирската железница, џиновската артерија на Русија

Транссибирската железница, џиновската артерија на Русија

Прочитај повеќе