Давид Крстески од ХВА -РАНГ ИТФ Лескоец, највисоко на пиедесталот на РОМАНИЈА ОПЕН 2018

 Викендов во Орадеа Романија се одржа еден од најјаките А класа ИТФ турнири во централна Европа “РОМАНИЈА ОПЕН 2018”,на кој учествуваа клубови од 12 земји, каде беа комплетните репрезентации на Чешка и Бугарија кои се едни од најјаките Федерации во светот, покрај нив имаше претставници, од Словачака, Унгарија, Молдавија, Италија, БиХ, Србија,Англија, Аустрија,Ромаија и Македонија.


  На овај престижен турнир  учествуваше и нашиот најдобар клуб од Македонија         Таеквон-до клубот“ХВА РАНГ ИТФ” Лескеоц-Охрид,каде нашите натпреварувачи под водство на Марјанчо Лазаревски црн појас IV дан , поранешен светски вицешампион , освоија 13 медали, со што го потврдија својот препознатлив квалитет на Балканот и пошироко.

Давид Крстески  кој е нашиот најдобар поединец, се искачи највисоко на пиедесталот и на “РОМАНИЈА ОПЕН 2018”,во стилот на големите мајстори , ги совлада сите негови противници  маестрално, демонстрирајќи надмоќ над сите противници, користејќи атрактивни техники  со што докажа дека е спремен за идното Европско првенство кое ќе се одржи  во Италија Римини април 2019. Покрај Давид ,имавме одлично издание и кај другите натпреварувачи , Антонио Јанески, кој е носител на зелен појас, во неговата категорија  сите негови противници беа носители на црни појаси, успеа да го земе и третото место, при што во полуфинале изгуби за 1 поен од актуелен европски и светски шампион од Италија, при што беа сите изненадени од еден зелен појас , да  се искачи на пиедесталот при таква конкуренција. Истотака одлично се претсавија, Филип Трифуноски во неговиот атрактивен стил, Елена Јанеска, Марио Крстески и др.


  Можеме да кажеме дека ова е извонреден завршеток на оваа натпреварувачка 2018 сезона, настапивме со 11 наши натпреварувачи, и ја збогативме Македонија со 13 медали од кои 1 златен , 6 сребрени и 6 бронзени медали, пристрасноста на судиите не оштетија за уште некој златен медал, ама тоа не не изненадува, пошто сме на викнати на судиски неправди, посебно во Романија, Унгарија, Чешка и Словчка , но секоја година одиме на 1 или 2 натпревари во овај регион поради присуството на други натпреварувачи ,кои  ги нема на турнирите на Балканот а нас ни се потребни поради квалитетот на нашите натпреварувачи кои за година две ќе почнат да излегуваат на Европски и Светски првенства, изјавува Лазаревски. Со што повторно користи прилика да изрази најголема благодарност до нивниот генерален спонзор


“ПН МЕТАЛ”, кој е најзаслужен за сите нивни резултати.
 
 Освојувачи на медали се :
Давид  Крстески                          -  1 место , злато – борби -35 кг кадети 10-11 год.
Марио Крстески                          - 2 место , сребро –борби -40 кг кадети 12-13 год.
Филип Трифуноски                    -2 место,сребро- борби -60 кг кадети 12-13 год.
Елена Јанеска                              -3 место, бронза , - борби -40 кг кадетки 12-13 год.
Климент Кузмановски              -2 место, сребро , - борби -50 кг јуниори 14-15 год.
Антонио Јанески                        -3 место, бронза , - борби -55 кг јуниори 14-15 год
                                                        -3 место, бронза , -форми, зелен појас, јуниори 14-15 год
Хриситјан Митрески                -2 место, сребро , - борби -70 кг јуниори 14-15 год
Јане Димов                                -3 место, бронза , - борби +70 кг јуниори 16-17 год
Ангела Вељаноска                  -3 место, бронза , - борби -55 кг јуниорки 14-15 год
                                                      -3 место, бронза , -форми, жолт појас, јуниорки 14-15 год
Анастасија Вељаноска           -2 место, сребро, - борби -60 кг јуниорки 14-15 год
                                                      -2 место, сребро, -форми, жолт појас, јуниорки 14-15 год