ВЕТЕРНИ И СОНЧЕВИ ФАРМИ ВО САХАРА МОЖАТ ДА ГО РЕШАТ ГЛОБАЛНИОТ НЕДОСТАТОК НА ЕНЕРГИЈА

Знаеме дека ветерните и сончевите фарми имаат локални ефекти врз топлина, влажност на воздухот како и други фактори кои можат да бидат корисни – или штетни – врз регионите во кои се наоѓаат.

Една нова студија за климатско моделирање открива дека масивната ветерна и сончева инсталација во пустината Сахара и соседниот Сахел ќе ја зголеми локалната температура, врнежите и вегетацијата. Севкупно, истражувачите велат дека ефектите најверојатно ќе имаат корист во регионот.

Студијата, објавена во списанието Science, е меѓу првите што ги моделира климатските ефекти на ветерните и соларните инсталации, земајќи ги во предвид како вегетацијата реагира на промени во топлината и врнежите, рече водечкиот автор Јан Ли, постдокторски истражувач за природни ресурси и еколошки науки на Универзитетот во Илиноис.

“Претходните студии за моделирање покажаа дека големите ветерни и сончеви фарми можат да предизвикаат значителни климатски промени на континентални скали”, рече Ли. “Но, недостатокот на повратни информации од вегетацијата би можел да ги направи моделираните климатски влијанија многу различни од нивното вистинско однесување.“

Новата студија, на која работеа Еугенија Калнај и Сафа Мотесареи на Универзитетот во Мериленд, се фокусираше на Сахара поради неколку причини, рече Ли.

“Ние го одбравме овој регион затоа што е најголемата пустина во светот, таа е ретко населена, таа е многу чувствителна на промени во релјефот и е во Африка која е блиска до Европа и Блискиот Исток, каде сите имаат големи и растечки барања за енергија ,” тој рече.

Ветровите и соларните фарми симулирани во студијата ќе опфатат повеќе од 9 милиони квадратни километри и во просек генерираат околу 79 теравати електрична енергија, соодветно.

“Во 2017 година, глобалната побарувачка за енергија беше само 18 теравати, така што ова очигледно е многу повеќе енергија отколку што е во моментов потребна во светот”, рече Ли.