САД размислуваат за воени бази во Грција поради нестабилноста во Турција

Нестабилноста во Турција ги присилува САД да ја прошират воената соработка со Грција , пишува американскиот Волстрит журнал.

Американските воени експерти водат  разговори за проширување на операциите во Грција, вклучувајќи и користење на повеќе воздушни и поморски бази во оваа балканска држава, што е сигнал за потенцијално позиционирање во источниот дел на Средоземното Море на позадината на растечката тензија со Турција, забележува весникот, повикувајќи се на воени извори .

Постојат геополитички и географски фактори кои ја прават Грција атрактивно место за вооружените сили на САД, изјавија извори. Политичките грчко-американски односи се на врвот, а двете земји се загрижени за партнерот на НАТО во Турција . Географската Грција има совршено време за сите годишни летови за обука и е дом на грчките и базите на НАТО.

Можеби најважното нешто за САД е тоа што грчката влада и опозицијата се одговорни, велат американски официјални лица за време на неодамнешната посета. Според истите извори, Вашингтон гледа можност за зголемување на употребата на грчките локации и распоредување на повеќе војници во Грција на привремена основа.

” Географската локација на Грција и можностите овде се многу важни “, рече генерал Џозеф Данфорд, претседател на Заедничкиот началник на Генералштабот, пред   новинарите. Како фактор, тој укажа на близината на Грција кон операциите на САД во Сирија и Северна Африка.

САД веќе почнаа да ја прошируваат употребата на грчките бази. Оваа пролет беспилотни авиони MQ-9 Reaper летаа од грчката воздухопловна база Лариса.