Тајни одаи и тунели: Како изгледа внатрешноста на Кеопсовата пирамида ?

Кеопсовата пирамида е дефинитивно најголемата пирамида која е сочувана од седумте чуда на античкиот свет. Во својата оригинална верзија била висока 146,5 метри, додека денес е висока 138,8 метри.

Фараонот Куфу, попознат под грчкото име Кеопс, наредил да се изгради. Изградбата траела околу 20 години – помеѓу 2509 и 2483 година пред нашата ера.

Во пирамидата се наоѓаат голем број на ходници и се поминуваат три огромни комори, а секако најпозната е Високата галерија и најголемите одаи досега откриени во неа.

Благодарение на 3Д видео снимката на „BBC“, сега имаме прилика виртуелно да прошетаме низ внатрешноста.