Вулканот Кракатао создаде величествена глетка на молња за време на ерупцијата во Индонезија

Вистински спектакл на мајката природа успеала да забележи една камера. Станува збор за ерупција на вулканот Кракатао, кој е позициониран во Индонезија помеѓу островите Јава и Суматра.

Кракатау припаѓа во групата на активни вулкани во така наречениот "Огнен појас на Пацификот", а зголемената активност се покажува од јуни оваа година. 

Кракатао, инаку, некогаш беше назив за остров со вулканско потекло кој го разнесе силна ерупција на вулканот во 1883 година. Тоа е една од најпознатите експлозии на сите времиња. Денес на тоа место е островот Ракату.

Научниците велат дека таа година вулканот ги изложил своите најголеми капацитети и дека шансите се многу мали за повторно да дојде до слична експлозија.