Дедо Мраз доби вакцина против грип

Како што се наближуваат претстојните празници, Дедо Мраз во Лапонија веќе ги почна подготовките, денес доби вакцина против грип и размислува за вилениците кои треба да му помогнат пред Божиќ.

Финската агенција денес објави конкурс за виленици, кои ќе се грижат за туристите што сакаат да го посетат Дедо Мраз на Северниот Пол, каде што понекогаш може да бидат минус 40 Целзиусови степени. Вилениците ќе варат топли пијалаци и ќе ложат оган за туристите.

Дедо Мраз, кој мора да се грижи и за ирвасите кои ги влечат неговите санки со подароци за децата, минатата година го посетија околу 390 000 странски туристи.

Покрај Финска, и Шведска и Гренланд тврдат дека вистинскиот Дедо Мраз живее кај нив.