Венеција ќе им наплаќа на туристите за краток престој

Венеција доби дозвола за воведување на провизија за влезници до 10 евра за туристи за краток престој.
Италијанскиот буџет за 2019 година има клаузула која ѝ овозможува на Венеција да ја наметне таксата, која особено ќе ги погоди дневните патници кои ќе пристигнат на крстосувачки бродови.

Туристите веќе плаќаат сличен данок за слетување, кога ги посетуваат малите еолски острови.
Венецијанците долго време се жалеа дека масовниот туризам го зафаќа градот, обожаван по своите живописни канали.

Секоја година стотици крстосувачки бродови влегуваат во Венеција, овозможувајќи повеќе од еден милион патници да ги видат населбите на градот.

Градоначалникот на Венеција, Луиџи Брунаро, рече дека “данокот за слетување” ќе генерира многу потребен приход за да го одржи градот чист.

Тоа ќе важи само за туристите, но не е јасно дали ќе го замени градскиот данок што веќе е наплатен од патниците во хотелот, кој носи околу 30 милиони евра годишно. Како што се предвидува, новиот данок може да генерира повеќе – околу 50 милиони евра.